Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2007

Το όνομά μου ήταν... το δικό σας?

Το πρώτο κέιμενό μου από το σεμινάριο. Καλή μας συνέχεια!

Περνώντας από τη φωτεινή λεωφόρο, έπεσα μέσα στα απόνερα του σούρουπου. Βιαστικά - αφηρημένα – φευγαλέα, όπως πάντα.
Το ταξίδι σπάνια ζωντανεύει. Μόνο ο προορισμός έχει πια σημασία. Και τα δέντρα, και τα ποτάμια και τα βουνά που περνάς, το ίδιο με τα απόνερα. Βιαστικά - αφηρημένα – φευγαλέα, όπως πάντα.
Ο χρόνος που (ποτέ) δεν έχεις τα αλλάζει όλα μαγικά. Και τις εικόνες και τις θύμισες. Και αυτά που έφυγαν και αυτά που θα έρθουν. Και τότε όλα μπαίνουν σε μια γραμμή, σε μια ευθεία που πάει να συναντήσει την αρχή της, και μοιραία, χωρίς να το αντιληφθείς, πριν προλάβεις να κοιτάξεις να αποτυπώσεις να μυρίσεις, γίνεται κύκλος. Και ο κύκλος αποκτά ουρά. Και όλο αυτό μαζί γίνεται θηλιά. Και τότε?
Τότε βγάζεις το μαχαίρι, το μαχαίρι της νιότης, της ελευθερίας, της ζωής και την κόβεις.. Και τότε καταργείς για μια στιγμή το χρόνο και τα σύνορα του φόβου και του πρέπει και του γιατί και ΞΑΝΑΘΥΜΑΣΑΙ!
Θυμάσαι ότι ο χρόνος δεν υπήρχε. Και άρα δεν υπάρχει ποτέ?
Λάθος σου τα έχουν μάθει μικρέ! Και εσύ τότε αρχίζεις πάλι να χτίζεις τη γραμμή που κυνηγάει την ουρά της και γίνεται κύκλος, και γίνεται θηλιά και γίνεται κόμπος.
Αλλά πριν προλάβει να σε πνίξει έχει έρθει το παιδάκι που δεν ήξερε από χρόνο, δεν ήξερε από Βιαστικά - αφηρημένα – φευγαλέα, και σε λυτρώνει. Και σου θυμίζει!
Σου θυμίζει το χρόνο – που δεν υπάρχει- που περνούσες από τα απόνερα σα να περνάς από λίμνη και βουνό και θάλασσα. Που όλα είναι ανοιχτά, και εφικτά και δυνατά. Και άγνωστα. Και τότε τα βλέπεις όλα από την αρχή. Που δεν υπάρχει γιατί είναι κύκλος. Γιατί δεν βλέπεις τίποτα. Γιατί έχει πολύ φως μέσα στα μάτια σου. Και ο ήλιος – αυτός ο ζωοδότης, ο έρωτας, η ζωή η ίδια- είναι παντού. Όπως είναι πάντα. Αλλά τώρα επέλεξες να τον αφήσεις να έρθει μέσα σου και να καταργήσει το χρόνο. Το φόβο. Την πίκρα.
Και είναι μόνο καλοκαίρι. Όπως πρέπει. Όπως πάντα ήταν. Συμβάσεις? Ναι, και λοιπόν? Δεν είναι αυτό που θέλεις και ξέρεις ότι δεν σε έχει κερδίσει αυτό. Δεν είσαι μέσα σε αυτό. Τι πειράζει αν το έχεις δίπλα σου? Δεν είσαι αυτό.
Και συνεχίζεις το ταξίδι στη λεωφόρο. Ούτως ή άλλως τα πιο πολλά που ξέρεις σε κάνουν πιο χαρούμενο? Πιο ευτυχισμένο? Όχι, σε κάνουν να θες. Και αυτό σε γεμίζει αγωνία. Και ο κύκλος διευρύνεται. Η διάμετρος ανοίγει, και ανοίγει… τείνει προς το άπειρο. Και στο τέλος κυνηγάς την ουρά της γραμμής, που γίνεται κύκλος, που γίνεται θηλιά, που γίνεται κόμπος. Που όμως δεν σε πνίγει.
Και αυτή η επαναληψημότητα πρέπει να έχει τέλος. Που δεν θα έρθει να σε βρει αυτό. Που θα το δώσεις εσύ. Γιατί τώρα πια ξέρεις. Και ίσως όχι όλα. Σίγουρα όχι όλα. Για αυτό θέλεις να αρχίσεις πάλι να ταξιδεύεις. Γιατί ο αγώνας δεν έχει ποτέ τέλος. Και η χαρά και ο πόνος, και ο φόβος, και τα δάκρυα, και η απελπισία, και η αγάπη, και η απελπισία, και το σκοτάδι και το φως, και η απελπισία. Και η ζωντάνια, και οι μυρωδιές. Και η επανάληψη. Συσσώρευση. ΤΕΛΟΣ.

6 σχόλια:

Unknown είπε...

Καλημέρα Μαρία,
σ'ευχαριστώ πολύ που ανέβασες το κείμενο σου και κυρίως που έδωσες και τους στοίχους του "Historia de un amor" γιατί μου έδωσε όλη τη δύναμη του κειμένου. Τον φαντάστηκα να το ακούει την ώρα που τη σκότωνε...Δίνει μεγάλη δυναμική το συγκεκριμένο τραγούδι στην σκηνή του φόνου. Εξαιρετικό κείμενο!!

Ηρα

Passionaria είπε...

Θέλω να διαβάσω και το δικό σου κείμενο...Βλέπω ένα συνδικάτο του εγκλήματος να γεννιέται :)
Πάντα ο θάνατος μου ασκούσε μια ιδιαίτερη γοητεία... είναι normal τώρα αυτό? Δεν ξέρω...

Καλή εβδομάδα σε όλους!

Unknown είπε...

Αυτό είναι πολύ εύκολο :)
Αρκεί να ανοιξεις το http://fouxour.blogspot.com/
Το συνδικάτο του εγκλήματος κατακτά και το διαδύκτιο!! χαχαχαχαχα
Βασικά προσπαθώντας να σου απαντήσω άνοιξα κατα λαθος blog!!!
Τι να πεις, έχω πολλά ακόμη να μάθω για τους η/υ, όσο για τη γοητεία του θανάτου...δεν είσαι η μονη που έχεις πέσει στο λάγνο βλέμμα του...τώρα αν είναι νορμάλ...δεν έχω ιδέα. Why be normal when you can be yourself!?

Ηρα

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα κορίτσια!
Όσες φορές και να διαβάσω τον "φόνο σου" δυο συναισθήματα με κατακλύζουν πάντα:
1. Φόβος για το τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος όταν αγγίξει την απόγνωση...
2. Σφίξιμο στην ψυχή την στιγμή της αποκάλυψης... Δεν του είχε πει αν τον αγάπησε πραγματικά... Συγκλονιστική σκηνή!

Άντε και στα επόμενα!
Τα λέμε αύριο,
Σταυρούλα

Passionaria είπε...

Σταυρούλα μου,
πάντα οι άνθρωποι δεν είναι πιο γοητευτικοί όταν ανακαλύπτουν τα όρια τους?
Όσι για τη στιγμή της αποκάλυψης, θα μπορούσε και να μην υπάρχει. Έπρεπε όμως να έρθει η κάθαρση. Αυτή είναι η τιμωρία του.... Που δεν υπάρχει πάντα για όλους?
Καλά να περνάς!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα!
δεν νομίζω ότι είναι πάντα γοητευτικοί οι άνθρωποι όταν παίζουν με τα όρια, τα δικά τους ή των άλλων...
Η κάθαρση... όλοι την λαχταράμε, μα όταν έρθει???

Καλό απόγευμα σε όλους!

Σταυρούλα